Title Image

2009 Sibyl Heijnen

2009 Sibyl Heijnen

 

Juryrapport Herman Krikhaarprijs 2009

 

De Jury waardeert het initiatief van de Herman Krikhaarprijs ten zeerste en is blij met de expositieplek in het Stadhuis.

 

Met veel belangstelling heeft de jury kennis genomen van het kunstwerk van Marja van Elsberg, Lithophoon. Ze is er bijzonder goed in geslaagd transparantie te brengen in het massieve materiaal, met een interessant lijnen- en vormenspel. Het kunstwerk krijgt een extra dimensie door de muzikale klank. De jury vindt het jammer dat dit aspect van het kunstwerk zo nadrukkelijk in de titel genoemd wordt. Daardoor wordt het kunstwerk onmiddellijk geïdentificeerd als muziekinstrument.

 

De jury is unaniem van mening dat de Herman Krikhaarprijs 2009 moet worden toegekend aan Sibyl Heijnen met haar kunstwerk “Running slowly” .

 

Het kunstwerk blinkt uit door een bijzondere en eigenzinnige materiaaltoepassing en de beheersing ervan. Het werk heeft een grote mate van dualiteit. Het is donker/ licht, dichtbij/ ver, rubber/goud, hard/zacht, melancholisch maar niet somber. Het is transcendent , verwijzend naar een achterliggende wereld. Het overstijgt de aardse betekenis. Het heeft een sterk meditatief karakter. Of in één woord een gestolde en verstilde beweging.

Date

19 februari 2016

Category

Winnaars