Title Image

2019 Gera Hultink en Maaike Nijhuis

2019 Gera Hultink en Maaike Nijhuis

 

Juryrapport Herman Krikhaar Prijs 2019

 

Uitreiking door burgemeester Arjen Gerritsen van Almelo op 20 oktober 2019 om 16.00 uur

 

De juryleden in 2019 zijn: Fred Wagemans,  Marcel Mulders, Edwin Bosch.

 

Marcel vond het bijna een onmogelijke taak (een uitdaging) om te kiezen uit 39 kunstwerken, de criteria voor hem waren oa pakkend, lef, vaardigheid. Edwin vond het zeer positief dat zoveel Almelose kunstenaars de moeite hebben genomen om hieraan deel te nemen, de criteria voor hem zijn oa de kwaliteit van het kunstwerk en de compositie. Fred heeft gekeken naar de textuur van het werk, met de neus erboven op kijken, genieten en waarderen. Het moet de inhoud over kunnen brengen, raakt het, is het vernieuwend en het niveau.

 

Nadat de jury alle kunstwerken hadden bekeken zijn 6 kunstwerken uitgekozen om nader te bekijken.

 

Randy van Lingen

Maakt een serieuze kans. Het is een lineair, driedimensionaal beeld van koperen buizen die gebogen en gesoldeerd zijn tot een menselijk beeld. De schaduw van deze bijzondere houding is intrigerend, bijna dierlijk. Alle kanten van het beeld zijn even belangrijk, en even interessant. Het is dynamisch, krachtig en luchtig.

 

Kunstenaarsduo Gera Hultink en Maaike Nijhuis

Gera heeft samen met Maaike Nijhuis een sculptuur gemaakt. Het hergebruik van oud uit zee gevonden visdraad omgevormd tot kwalletjes werd zeer gewaardeerd. Uit de zee meegevoerd en aan het strand gevonden, die kleuren, mooi zacht uitgevoerd, bewegend op de fluisterende wind. Maaike heeft hierop in haar discipline geanticipeerd en een golf gemaakt van keramiek. Iedereen die weleens met klei gewerkt heeft weet de moeilijkheids graad van open rondingen in het materiaal, knap werk. Beide kunstwerken sluiten mooi op elkaar aan.

 

Ineke Buursema

Het boekje is zeer gedetailleerd uitgevoerd, mooi gedaan. Op elke bladzijde een woord die een aantal bladzijden verder een zin vormt. Een omgevormd boek en toch blijft het een leesbaar boek.

 

Ineke Hofste

Dit schilderij wordt als meest complete werk van de tentoonstelling gezien. Je kunt haar volgen in het schilderwerk. Het beeld wordt steeds abstracter, ze compliceert haar schilderhandelingen.

 

Lambert Oostrum

Er wordt aangeraden om met de neus bovenop het schilderij te gaan kijken, er valt veel te zien. Er is meer kleur dan wat je op het eerste gezicht ziet. Dit schilderij is van elke kant interessant.

 

Riet Abcouwer

Waanzinnig mooi gemaakt. Ambachtelijk en heel bescheiden geschilderd. Er gebeurt wat met de vorm, de steentjes worden personages. Ze worden bijna organisch, het woord sensueel is gevallen. Het blijft je dwingen te kijken, juist deze steentjes, die vorm en kleur, en dat gezocht uit ontelbare steentjes.

 

De keuze van de jury

Eco kunst versus vakmanschap, hoeveel complexer dan Eco kunst. Uiteindelijk is het Kunstenaarsduo Gera Hultink en Maaike Nijhuis unaniem gekozen als winnaar van de Herman Krikhaar Prijs 2019 voor haar vertaling van zee naar zee.

Al met al waren de juryleden onder de indruk van het kunstklimaat, iets waar Almelo trots op mag zijn.

 

 

                                              

 

Date

10 oktober 2019

Category

Winnaars